Koučovací model Reteaming a jeho využití při práci s nezaměstnanými

Leoš Zatloukal, Pavel Vítek

Medailon autorů:

Mgr. Leoš Zatloukal, Ph.D. et Ph.D., je absolventem doktorského studia sociální práce na Ostravské univerzitě v Ostravě a klinické psychologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Absolvoval komplexní 750h výcvik v systemické psychoterapii (ISZ), výcviky v hypnoterapii (prof. Kratochvíl, Dr. Zíka) a další kurzy a výcviky pod vedením předních tuzemských i zahraničních lektorů. Je mezinárodně certifikovaným koučem a trenérem Reteamingu – koučování zaměřeného na řešení (Dr. Ben Furman). Vyučuje poradenství a terapii a vybrané manažerské dovednosti na Katedře sociální práce CMTF Univerzity Palackého v Olomouci a na Newton College – vysoké škole managementu v Brně, pracuje jako kouč a terapeut v soukromé praxi v Olomouci a jako terapeut v manželské a rodinné poradně v Brně. Je spoluzakladatelem týmu koučů, terapeutů a lektorů přístupu zaměřeného na řešení „Dalet“ (www.dalet.cz).

Bc. Pavel Vítek je absolventem studia sociologie a andragogiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Absolvoval komplexní 750h výcvik v systemické psychoterapii (ISZ) a další kurzy a výcviky pod vedením předních tuzemských i zahraničních lektorů. Je certifikovaným Reteaming koučem a trenérem (Dr. Ben Furman), certifikovaným lektorem AIVD ČR a SR. Působí jako kouč, více než 15 let se věnoval koučování na trhu práce, je rovněž supervizor pro účastníky psychoterapeutických výcviků (ISZ-MC, G-I, Dalet) a je supervizorem četných organizací poskytujících sociální služby. Je členem týmu terapeutů, koučů a lektorů přístupu zaměřeného na řešení „Dalet“ (www.dalet.cz).

Anotace:

Článek se zaměřuje na využití koučovacího modelu Reteaming při práci s nezaměstnanými. V první části textu je diskutováno propojení koučování a sociální práce s důrazem na oblast práce s nezaměstnanými. V druhé části je představen model Reteaming a možnosti jeho aplikace při práci s nezaměstnanými jsou ilustrovány i několika příklady z praxe.

Klíčová slova:

koučování, sociální práce, nezaměstnaní, přístup zaměřený na řešení

s. 84–101