Příběhy sociálních pracovnic a pracovníků, kteří nemlčeli – popis prožívaných dilemat

Radka Janebová, Marcela Hudečková, Romana Zapadlová, Jana Musilová

Medailon autorů:

Mgr. Radka Janebová, Ph.D., pracuje jako odborná asistentka na Ústavu sociální práce Univerzity Hradec Králové a zároveň jako sociální pracovnice v Občanském sdružení Salinger v projektu Triangl, který se věnuje sanaci rodiny. Zabývá se etikou rozhodování v sociální práci a genderovými aspekty sociální práce.

Mgr. Marcela Hudečková pracuje jako sociální pracovnice a koordinátorka Dětského krizového centra v rámci činnosti Poradny pro oběti násilí a trestné činnosti ADRA v Hradci Králové. 

Mgr. Romana Zapadlová pracuje jako sociální pracovnice na oddělení koncepcí a sociální péče Magistrátu města Hradec Králové.

Bc. Jana Musilová pracuje jako vedoucí referátu sociální péče na Úřadu městské části Praha 10.

Anotace:

Cílem článku je popsat dilemata sociálních pracovnic a pracovníků, kteří se rozhodli dilema mezi subjektivně vnímanou potřebou obhajovat práva klientů a mocenskými tlaky ze strany zadavatele řešit volbou obhajoby práv klientů, a na základě nalezených dilemat navrhnout opatření pro sociální pracovníky, která by mohla dilematickým situacím předcházet nebo je alespoň zmírňovat. K dosažení cíle jsme zvolily kvalitativní výzkumnou strategii s využitím polostrukturovaných rozhovorů, v nichž jsme zjišťovaly kontext dilemat, požadavky zadavatelů a práva klientů, která sociální pracovnice a pracovníci vnímali jako ohrožená. Zjistily jsme, že tlaky zadavatelů vedly k ohrožení práv klientů zejména v oblastech dostupnosti služby a kvality služby.

Klíčová slova:

sociální práce, práva klientů, obhajoba práv, dilemata, zadavatel

s. 66–83