Stereotypizace bezdomovství

Vít Dočekal, Pavel Kliment

Medailon autorů:

Mgr. Vít Dočekal, Ph.D., vystudoval obory sociologie a andragogika na Univerzitě Palackého v Olomouci. Působí jako odborný asistent na Katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Zabývá se obecnou andragogikou, firemním vzděláváním a bezdomovstvím.

PhDr. et Mgr. Pavel Kliment, Ph.D., vystudoval obor andragogika a psychologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Působí jako odborný asistent na Katedře psychologie a patopsychologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Zabývá se bezdomovstvím, etablováním islámu v ČR a nedobrovolnými klienty v sociální práci.

Anotace:

Text pojednává o reálných a předpokládaných charakteristikách lidí bez domova. Příspěvek poukazuje na rozdíly u jednotlivých charakteristik z pohledu respondentů a z pohledu dat z dříve realizovaných výzkumů. Cílem textu je poukázat na stereotypy objevující se u popisu bezdomovecké populace, které mohou být překážkou poskytování pomoci ze strany občanů, ale i pomáhajících profesionálů. Četné výzkumy dokazují, že stěžejní roli v boji proti těmto stereotypům může sehrávat formální vzdělávání, v rámci něhož mohou být předávány odpovídající informace týkající se bezdomovecké populace, jakož i osvětová činnost.

Klíčová slova:

bezdomovství, lidé bez domova, charakteristiky, postoje, sociální práce, stereotypizace

s. 109–121