Potvrzený trest pro sociální pracovnici z případu Dominik

Brněnský krajský soud v odvolacím řízení potvrdil trest čtyř měsíců vězení s podmíněným odkladem na rok pro bývalou sociální pracovnici Leu Petříčkovou. V únoru jí podmínku uložil brněnský městský soud za nečinnost s tím, že pracovnice měla na problémovou rodinu chlapce více dohlížet a mohlo tak dojít k odhalení týrání Dominika dříve.

Případ se poprvé dostal na veřejnost v listopadu 2010 v deníku Právo. Případ upozornil nejen na skutečnost krutosti týrání dětí, ale také na systémové vady péče o dítě a orgánů sociálně právní ochrany dětí. Kritizovala se špatná komunikace mezi jednotlivými složkami systému ochrany péče ohrožených dětí a jeho roztříštěnost mezi několik resortů.

Zpráva expertního týmu ukázala i na systémové chyby

V návaznosti na tento závažný a mediálně ostře sledovaný případ ustavil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek úzký expertní tým, který byl složený z odborníků na sociální práci, právo, psychologii a pediatrii. Tým se zabýval nejen postupy orgánů sociálně-právní ochrany dětí v případu Dominika a jeho rodiny, ale i otázkami fungování systému péče o ohrožené děti v České republice, přenosu informací mezi jednotlivými subjekty, odbornosti sociálních pracovnic a pracovníků a jejich vytíženosti, způsobem metodického vedení a kontrolními mechanismy.

Podle závěrečné právy expertního týmu se jednalo o rodinu dlouhodobě prokazující rizikové faktory ve vztahu k péči dítě. Rodiče byli již v roce 2000 odsouzeni za týrání svěřeného dítěte, v roce 2004 jim byly děti na rok odejmuty, a přesto rodina nikdy nebyla vyhodnocena orgány jako riziková. Zpráva také upozornila na oddělení systému sociální a zdravotní péče, která brání včasnému předávání zásadních informací o zdravotním stavu sociálnímu oddělení. Systémový nedostatek se v daném případě ukázal i na posouzení v trestním řízení, které bylo v roce 2009 odloženo především proto, že sám Dominik či jeho sourozenci týrání popřeli. Skutečností je také absence nebo nedostatečná síť terénních terapeutických služeb pro rodiny.

Výstupem činnosti týmu byla i řada doporučení, které se promítli do vládní strategie péče o dítě (Vládou schválené 9. 1. 2012, Akční plán Vláda schválila 12. 4. 2012 – viz odkaz na Vláda schválila Akční plán k naplnění národní strategie…), připravovaných legislativních úprav systému ochrany dětí a chystaného metodického vedení pro sociální pracovníky a do připravovaných závazných postupů práce pro sociálně-právní ochrany dětí (zpráva na serveru Týden.cz).

Blíže k případu

Rodinu malého Dominika měla ve složce sociální pracovnice z městského úřadu Brno-střed Eva Babičková, od září 2009 do dubna 2010 měla rodinu na starost pracovnice Lea Petříčková. Podle serveru Lidovky.cz Petříčková rodinu prý navštívila minimálně dvakrát, žádné problémy nezaznamenala. Podle expertní zprávy v rodině neproběhla od 24. 10. 2008 do 15. 3. 2010 žádná návštěva v rodině. Týrání Dominika vyšlo najevo, když se jeho rodina přestěhovala do Brna-Židenic a případ rodiny převezla sociální pracovnice Lenka Zatloukalová.

Tehdy sedmiletého Dominika z Brna několik let týrali vlastní rodiče. Rodinou se zabývala policie, na příznaky krutého chování upozornila lékařka i škola. Dominik ve své rodině nedostával řádnou stravu, byl dlouhodobě bit i jinak fyzicky týrán. V době odhalení týraný Dominik vážil 13,5 kg, a byl proto umístěný do nemocnice.

Otec byl za týrání Dominika odsouzen k 6,5 roku vězení, matka dostala 6 let. Odnětím svobody by měli pykat za to, že svého syna týrali hlady, sadisticky ho bili a pro ukojení jeho údajné hyperaktivity mu sypali připínáčky do bot. Žena si v dovolání stěžovala na porušení práva na spravedlivý proces a nesprávné právní posouzení skutku. Nejvyšší soud dovolání odmítl bez veřejného jednání.

Soud potrestal za nečinnost i bývalou sociální pracovnici Evu Babičkovou, která měla rodinu na starost. Dostala šestiměsíční trest s odkladem na 24 měsíců. Lea Petříčková za své pochybení si vyslechla trest čtyř měsíců vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Odvolací senát Krajského soudu v Brně podmíněný trest potvrdil.

Dominik i se sestrou by se ještě do Vánoc měli dočkat nové pěstounské rodiny, do té doby zůstanou v Klokánku v Kroměříži, kam byli umístěni v březnu 2011.

Podle odborných odhadů Fondu ohrožených dětí je v České republice týráno až čtyřicet tisíc dětí. V naprosté většině případů však není odhaleno a trvá po celé dětství dítěte, které obvykle není schopno samo se dovolat pomoci. Kolem padesáti dětí ročně u nás na následky týrání a špatného zacházení umírá.

-ebar-