Zadluženost vězněných osob jako příčina jejich recidivy

Petr Juříček, Josef Smolík

PhDr. Petr Juříček, Ph.D., je ředitelem Věznice Kuřim a současně externím pedagogem Vysoké školy Ambis Praha, kde vyučuje předměty Kriminologie a Prevence kriminality. Akademicky se zaměřuje na otázky sociologické práce s pachateli trestných činů umístěných do nepodmíněného výkonu trestu odnětí svobody.

Doc. PhDr. Josef Smolík, Ph.D., MBA, LL.M., MSc., působí jako docent Katedry bezpečnostních studií na Fakultě bezpečnostního managementu Policejní akademie v Praze, kde přednáší předměty Politologie a Sociální deviace. Odborně se věnuje krajní pravici, subkulturám mládeže, bezpečnostní politice a kriminologii.

Abstrakt
CÍLE: Příspěvek je analýzou zadluženosti vězněných osob, která se může podílet na jejich následné sekundární trestné činnosti. TEORETICKÁ VÝCHODISKA: Teoretická východiska představují deskripci zadluženosti odsouzených, která má zásadní vliv na jejich další trestnou činnost po odpykání trestu. Text vychází z předpokladu, že ačkoliv mají osoby ve výkonu trestu možnost splácet dluhy již v průběhu výkonu trestu, tak se vrací do civilního života s dluhy. Tuto situaci by bylo možné řešit již v průběhu výkonu trestu (např. zvýšením finanční gramotnosti). METODY: Výzkumnou metodou je rešerše literatury, legislativních norem a navazující sociologická sonda realizovaná od ledna do února 2023 formou dotazníkového šetření u 44 osob ve výkonu odnětí trestu svobody. VÝSLEDKY: Výsledkem příspěvku je analýza zadluženosti osob ve výkonu trestu, zjištění příčin a důvodů zadluženosti. IMPLIKACE PRO SOCIÁLNÍ PRÁCE: Implikací v oblasti sociální práce je nastavení efektivnějších metod pro práci s vězněnými osobami pro zvýšení finanční gramotnosti.

Klíčová slova
věznice, exekuce, recidiva, dluhová past, sociální práce

s. 71-86

Chcete-li zobrazit tento obsah, musíte být předplatitelem časopisu.

Zapomněli jste heslo?

Nemáte předplatné? Objednejte si ho.

Chci předplatné