„Nebrat ty lidi jako ajcáky, který si za to můžou…“ – Proč a jak může sociální práce využít vědění lidí s žitou zkušeností?

Monika Bjelončíková, Vendula Gojová

Mgr. Monika Bjelončíková, Ph.D., v roce 2019 ukončila doktorské studium na Fakultě sociálních studií Ostravské univerzity, kde aktuálně působí jako externistka. Věnuje se tématům sociálního vyloučení a participace lidí se zkušeností.

Mgr. Vendula Gojová, Ph.D., je odbornou asistentkou na Katedře sociální práce Fakulty sociálních studií Ostravské univerzity. Věnuje se oblasti sociálních jevů, které společnost považuje za rizikové, a s tím spojenému životu ve znevýhodněných podmínkách.

Abstrakt
CÍLE: Cílem textu je nalézt odpověď na otázku: Proč a jak může sociální práce využít vědění lidí s žitou zkušeností s životem s HIV/AIDS? TEORETICKÁ VÝCHODISKA: Epistemologicky text vychází ze systému sociálního konstrukcionismu a výzkumná zjištění diskutuje v kontextu teorie rizikové společnosti Ulricha Becka a diskurzu rizik Radky Janebové. METODY: Text s využitím kartografických nástrojů situační analýzy interpretuje částečné výzkumné výsledky výchozího kvalitativního výzkumu a diskutuje je s procesem konstrukce rizik. VÝSLEDKY: Na základě svého zkušenostního vědění komunikační partneři výzkumu formulovali svá očekávání od sociální práce. Jde zejména o přání být nehodnocen a respektován, a také moci být aktivní součástí sociální práce. IMPLIKACE PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI: Text zdůvodňuje, proč by měla být perspektiva žité zkušenosti zahrnuta do vědění sociální práce, a formuluje doporučení, jak je možné toho dosáhnout.

Klíčová slova
sociální konstrukcionismus, diskurz rizik, žitá zkušenost, situační analýza, HIV/AIDS

s. 5-20

Chcete-li zobrazit tento obsah, musíte být předplatitelem časopisu.

Zapomněli jste heslo?

Nemáte předplatné? Objednejte si ho.

Chci předplatné