Institucionalizace české akademické sociální práce a možný dopad na rozvoj akademické kariéry: konceptuální reflexe vztahu

Jan Kaňák, Jan Váně

Jan Kaňák, Ph.D., pracuje na Katedře sociologie a sociální práce Filozofické fakulty Západočeské univerzity jako odborný asistent, na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v rámci postdoktorského výzkumného projektu a v poradně Vigvam s lidmi, kterým zemřel někdo blízký. Věnuje se střetávání/potkávání profesionálního a spirituálního diskursu sociální práce a truchlení.

Prof. PhDr. Jan Váně, Ph.D., svou pozornost ve výzkumech (primární či aplikovaný) zaměřuje na témata z oblasti sociologie náboženství (individualizace, mezigenerační přenos religiozity, náboženská kulturní paměť, morfování náboženských komunit); sociologii vzdělání (tvorba a volba vzdělávacích strategií jak na straně aktéra, tak systému) a problematice bezdomovectví a sociálních služeb, poskytovaných skupinám sociálně nejslabších. Dále se věnuje sociálním teoriím akcentujícím problematiku spravedlnosti a metodologickým inovacím ve výzkumu.

Abstrakt
CÍLE: V textu předkládáme odpověď na otázku: Jak je možné popsat, na základě odborných textů, vztah současného stavu institucionalizace české akademické sociální práce a rozvoje akademické kariéry? TEORETICKÁ VÝCHODISKA: V textu vycházíme ze sociologické perspektivy a využíváme teorii institucionalizace a jejího dopadu na rozvoj akademické kariéry. METODY: Opíráme se o metodu teoretické syntézy, kterou využíváme pro formulování konceptuálně zaměřených závěrů ohledně vztahu akademické sociální práce a akademické kariéry. VÝSLEDKY: Na základě rámcové reflexe institucionalizace akademické sociální práce lze předpokládat různorodost ve vymezení místa angažovanosti profese. Z toho důvodu považujeme za nutné vymezit koncepci vztahu ve všech jeho možných variantách. Tím získáváme komplexní model vazby umožňující reflektovat dílčí povahy vazby mezi oblastí institucionalizace a rozvoje akademické kariéry. IMPLIKACE PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI: Zjištění jsou podstatná především pro akademickou sociální práci, v rámci níž postuluje základ pro zkoumání vztahu podoby akademické sociální práce a podoby akademické kariéry. Ve vztahu k tématu institucionalizace může zprostředkovaně být využit i jako podklad pro diskusi o tématu oborové specificity.

Klíčová slova
akademická sociální práce, kariéra, rozvoj kariéry, vědecká komunikace, profesionalita

s. 102-119

Chcete-li zobrazit tento obsah, musíte být předplatitelem časopisu.

Zapomněli jste heslo?

Nemáte předplatné? Objednejte si ho.

Chci předplatné