Postoj sociálních pracovníků k práci se změnou u dospívajících klientů

Romana Dimmrothová, Monika Punová

Mgr. Romana Dimmrothová se věnuje doktorskému studiu Sociální politiky a sociální práce na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, současně působí jako vedoucí Centra prevence a resocializace, Ratolest Brno. Zabývá se tématem změny u klienta a sociální prací s rizikovou mládeží.

PhDr. Monika Punová, Ph.D., působí jako odborná asistentka na Katedře sociální politiky a sociální práce Masarykovy univerzity v Brně. Zabývá se odolností v sociální práci, zvláště u studentů a sociálních pracovníků, u ohrožených rodin a poskytuje supervize. Byla u zrodu občanských sdružení Laty, Ratolesti Brno, Klíče pro rodinu, ve kterých také působila.

Abstrakt
CÍLE: Cílem příspěvku je pokusit se osvětlit postoj sociálních pracovníků k práci se změnou u dospívajících klientů, kteří spadají do cílové skupiny riziková mládež. TEORETICKÁ VÝCHODISKA: Z hlediska ekologické perspektivy se změna odehrává na několika úrovních, příspěvek se zabývá úrovní individuální. Změny na základě holistického pojetí člověka lze popsat v oblastech bio-psycho-socio a spirituální. Dospívající klient potřebuje k jejich dosažení dostatečnou podporu, která může přijít ze strany sociálního pracovníka, jehož postoj ke změně samotné a k práci s ní proces změny ovlivňuje. METODY: Kvalitativní výzkum provedený ve třech krajských městech zahrnující polostrukturované rozhovory s 11 sociálními pracovníky pracujícími s rizikovou mládeží z 8 typově různých organizací. VÝSLEDKY: Práci se změnou ve velké míře ovlivňuje osobní přístup sociálního pracovníka. Změně u klienta napomáhá komplexní práce se změnou a současně včasná a vhodná podpora. IMPLIKACE PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI: Příspěvek předkládá doporučení pro praxi, mezi která patří reflektovat osobní přístup ke změně, věnovat pozornost fázi změny, rozvíjet kompetence pro práci s měkčími metodami v rámci vnitřní změny klienta, propojovat se s intervenujícími subjekty, sdílet zkušenosti a nezapomínat na sebepéči.

Klíčová slova
změna u klienta, proces změny, sociální práce, metody práce, postoj, riziková mládež

s. 59-74

Chcete-li zobrazit tento obsah, musíte být předplatitelem časopisu.

Zapomněli jste heslo?

Nemáte předplatné? Objednejte si ho.

Chci předplatné