Aplikace teorií sociální práce na příkladu dobré praxe Salesiánského střediska mládeže – Domu dětí a mládeže České Budějovice

David Urban, Alena Kajanová

Medailon autorů:

Mgr. David Urban, Ph.D., je asistentem na katedře supervize a odborné praxe Zdravotně sociální fakulty, zároveň také asistentem na katedře praktické teologie Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Předmětem jeho zájmu je sociální práce s romskou minoritou v sociálně vyloučených lokalitách. Dále se profesně zabývá také sociální prací s rodinou. V rámci praxe působí v současné době jako sociální pracovník a supervizor v Charitě Česká republika.

Mgr. Alena Kajanová, Ph.D., pracuje jako odborná asistentka na katedře sociální práce a sociální politiky Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zabývá se otázkou romských komunit, subkultur a sociální antropologií. Dále pracuje jako sociální pracovnice s romskými dětmi a mládeží v Salesiánském středisku mládeže – Domě dětí a mládeže České Budějovice.

Anotace:

Článek se zabývá aplikací teoretických východisek sociální práce v praxi. Poukazuje na některá specifika sociální práce s romskou komunitou a následně na příkladu sociální práce s romskými dětmi a mládeží v Salesiánském středisku mládeže – Domě dětí a mládeže České Budějovice reflektuje způsob využití prezentovaných teoretických východisek v praxi. Na praktických příkladech popisuje tři oblasti sociální práce: práce s jednotlivcem, rodinou a skupinou, kdy nejdříve popisuje teoretická východiska a dále pak způsoby jejich uplatnění v praxi. Autoři poukazují také na nutnost propojení obou složek sociální práce (teoretické a praktické) pro dodržení kvalitního přístupu ke klientovi a jeho adekvátní podpory a hledají i různé způsoby tohoto propojení. V neposlední řadě reflektují vybraná specifika sociální práce s romskou menšinou, především terénní sociální práce, a poukazují na chyby, které mohou nastat jako důsledek neznalosti právě teoretických východisek pro práci s touto minoritou.

Klíčová slova:

romské děti, romská mládež, sociální práce, Salesiáni dona Boska, teoretická východiska

s. 67–75