Resilience v sociální práci s rizikovou mládeží

Monika Punová

Medailon autorů:

PhDr. Monika Punová, Ph.D., působí jako odborná asistentka na katedře sociální politiky a sociální práce FSS MU v Brně, nyní je na rodičovské dovolené. Zabývá se resiliencí, rizikovou mládeží, sociálně vyloučenými rodinami a poskytuje supervize. Byla u zrodu a působila v o. s. Lata, Ratolest a Klíč pro rodinu.

Anotace:

Cílem stati je vymezit pojem riziková mládež a předložit východiska pro aplikaci konceptu resilience do sociální práce s touto skupinou. Resilience je koncept označující popis dynamických vývojových procesů, díky nimž se jedinec (či jiné systémy, jako např. rodina, komunita) adaptuje a dobře funguje v rámci kontextu vystavení zřetelným tlakům (nepřízním, rizikům, stresorům). Tato práce je teoretická a obsahuje několik kapitol. Nejprve jsou rozebírány pojmy riziková mládež, rizikové chování a sociální práce. Následující kapitoly jsou orientovány na resilienci a na strategie jejího podporování.

Klíčová slova:

mládež, riziková mládež, sociální práce, sociální fungování, životní situace, resilience, rizikové a protektivní faktory

s. 90–103