Variabilita přístupů ke vzdělávání sociálních pracovníků

Jitka Navrátilová

Medailon autorů:

Mgr. Jitka Navrbátilová, Ph.D., je odbornou asistentkou na katedře sociální politiky a sociální práce Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Svoji disertační práci zaměřila na otázky vzdělávání sociálních pracovníků. Odborně se věnuje studentským praxím a supervizím. Vede také organizaci zabývající se sociální prací s ohroženými rodinami.

Anotace:

Stať se zabývá otázkou vzdělávání sociálních pracovníků. Prostřednictvím aplikovaného výzkumu hledám odpovědi na to, jaké přístupy ke vzdělávání budoucích sociálních pracovníků volí školy sdružené v rámci ASVSP. Zvláštní zřetel přitom věnuji porozumění způsobům integrace praktického vzdělávání do výuky, které využívají školy při přípravě studentů sociální práce. Výzkumně sleduji, zda při vzdělávání školy vycházejí z evidencebased, reflexivního či kompetenčního přístupu ke vzdělávání. Výsledky šetření by měly pomoci zformulovat nové poznatky, které by mohly školám pomoci si uvědomit, jakým způsobem vzdělávají, a poukázat na možnost pluralitního využívání vybraných přístupů v rámci přípravy sociálních pracovníků na jejich profesi.

Klíčová slova:

praktické a teoretické vzdělávání, přístup založený na důkazech, reflexivní a kompetenční přístup ke vzdělávání sociálních pracovníků

s. 41–50